Lughnasa in Eindhoven

Lughnasa viering, 28 Juli 2018
De afgelopen weken was het verschrikkelijk warm in Eindhoven, de dagen voor de viering zelfs rond de 37 graden. De nacht voor de viering heeft het echter flink geregent, ook in de ochtend van zaterdag 28 juli een paar buitjes. De temperatuur was hierdoor gezakt naar een behaaglijke 26 graden in de middag tijdens de viering. Gedurende de viering viel er eenmaal een kort buitje, de rest van de viering was het mooi weer met lekker zonnig weer afgewisseld met behaaglijke wolkjes, helemaal perfect voor de viering! Er waren genoeg schaduwplekken zodat we niet hoefden te branden in de zon...
Nadat iedereen gesmudged was openden we de viering met een meditatie om te aarden en vervolgens creëerden we de cirkel op traditionele wijze.
Na de opening van de cirkel zongen we The Earth is our Mother
Traditioneel maakt men van het laatste graan poppetjes. We hadden genoeg graan waarmee we gezamenlijk graanpoppetjes gingen maken. We deden dit vanuit een dankbaarheids intentie; waar waren we dankbaar voor omtrent onze eigen oogst in ons leven van de afgelopen periode.
Nadat we allemaal een graanpoppetje gemaakt hadden gaven we dit ritueel vorm. We vormden een kring en spraken om de beurt uit waar we dankbaar voor waren. Dit was soms nog best wel even moeilijk en emotioneel, wat me weer eens deed beseffen dat achtmaal per jaar stilstaan en reflecteren op ons leven een waardevol iets is. De graanpoppetjes kon iedereen mee naar huis nemen voor bijvoorbeeld op het altaar. Bij een volgende viering of wanneer je daar zelf de tijd rijp voor acht, kan je het poppetje verbranden zodat de energie weer de kosmos in gaat en verder gaat.

Dansritueel

Ook deze viering begeleidde Geertje ons weer bij een paar dansen die aansloten bij het thema van Lughnasa. Vanwege het warme weer hadden we dit ritueel iets korter gemaakt met drie dansen. We begonnen met Days of the dancing van Maire Brennan. Het thema van deze dans was het genieten van wat er is, van de oogst die we binnen hebben, van ons eigen eigen potentieel en dat uit drukken in de dans.
De tweede dans deden we op muziek van Secret Garden (Serenade for Spring). Geertje vertelde ons dat we met deze dans het delen van het eigen potentieel met anderen vorm gingen geven, en daarmee het beste aan elkaar geven. Met deze dans zochten we elkaar op, maakten we oogcontact met elkaar, en dansten we even in contact waarin we het beste met elkaar wilden delen.
We sloten het dansritueel af op de muziek van Bon Jovi: Thank you for loving me.
Hierbij gingen we in dansvorm onze dankbaarheid uitdrukken voor ons samenzijn in een cirkeldans.
Ik vond het weer een heerlijk dansritueel. Niet iedereen danste mee, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ik vind het wel lekker om rituelen niet alleen met woorden en gebaren uit te drukken maar ook met je gehele lichaam in de vorm van een dans. Dan word het ook een beetje een viering!

Het laatste graan

Peter had een graanschoof meegebracht, de laatste van het veld nadat er al geoogst was. Met een sikkel sneden we ieder een graanhalmpje af. Het graan was kurkdroog en het lijkt dood, toch bevat het zaad waaruit nieuw graan kan ontspruiten. Peter liet ons zien hoe we een graankorel uit de graanhalm konden halen, deze pellen en met onze tanden konden kauwen. Molenaars maalden het graan met hun stenen, wij deden het met onze tanden. De rest van het graanhalmpje konden we meenemen naar huis, wanneer je dit zorgvuldig bewaarde kan je dit volgend jaar zaaien. Graan is voor de mensheid erg belangrijk geweest, het heeft een groot deel van onze ontwikkeling mogelijk gemaakt.

Afsluiting en laatste ritueel

De ceremonieële cirkel werd weer opgeheven waarna we nog een laatse ritueel deden. Iedereen kreeg een wafel en op de tafel stonden veel vruchten van het seizoen zoals frambozen, rode bessen, kersen, waarmee we de wafel gingen versieren. Deze wafel stelde een deel van onze rijke oogst voor, die we nu met elkaar gingen delen. We gaven onze wafel aan iemand die nog geen wafel gekregen had, en aten deze daarna met smaak op. Vervolgens begonnen we aan de potluck maaltijd, iedereen had wel weer wat lekkers meegenomen! Toen het tegen het einde van de viering liep zongen we nog even gezellig samen een lied: May The Circle Be Open
Het was weer een heel geslaagde viering!

Je vindt hier meer info over de volgende Lughnasa vieringen.

Lughnasa in Eindhoven, 29 Juli 2017

Het was lekker warm weer, afwisselend bewolkt en zo nu en kwam het zonnetje kijken.
Nadat iedereen gesmudged was openden we de viering met een meditatie om te aarden en vervolgens creëerden we de cirkel op traditionele wijze.
Na de opening van de cirkel zongen we The Earth is our Mother
Met Lughnasa vieren we de eerste oogst. Hierbij liet men de laatste graanschoof staan omdat niemand verantwoordelijk wou zijn voor het doden van de graanspirit. Iedereen gooide daarom hun sikkel tegelijkertijd naar de laatste graanschoof zodat niemand wist wie deze geoogst had en verantwoordelijk zou zijn voor de dood van de graanspirit.
Van het laatste graan werd een figuurtje gemaakt, vaak een dier of een poppetje. Dit werdt dan boven de haard opgehangen. De laatste graanschoof werdt ook wel verbrand waarbij de as bewaard werd en met het zaaigoed het volgende jaar over de akker uitgestrooid werd om zo de levenskracht van de vorige oogst over te brengen.

Graanpoppetjes

Tijdens de viering in Eindhoven hebben we deze gebruiken vormgegeven met het maken van poppetjes van graan. Hierbij hielden we voor ogen waar we dankbaar voor waren, dankbaar voor wat we het afgelopen jaar geoogst hebben; wat het leven ons gebracht heeft de afgelopen periode. Waar we dankbaar voor waren schreven we op een lint dat we om het graanpoppetje dat we gemaakt hadden knoopten. Dit vertrouwden we dan toe aan het vuur als dankoffer.
Enkelen namen het graanpoppetje liever mee naar huis voor op hun altaar of voor boven de haard.

De Laatste Graanschoof

Nadat we gezamenlijk Cauldron of Changes gezongen hadden, verdeelden we ons in twee groepen, iedere groep ging met het aanwezige materiaal in het park en het overgebleven graan een laatste graanschoof maken, die dan door het andere team omgegooid; "geoogst" zal gaan worden, waarbij de hele groep tegelijkertijd z´n sikkel (stok, stuk brandhout) naar de laatste graanschoof gooit. Ons groepje had een stok een stukje de grond in geslagen, dus die schoof ging moeilijk om. Het moet toch behoorlijk lastig zijn geweest om met het werpen van sikkels de laatste graanschoof van de akker te oogsten!Dansritueel

Geertje begeleidde ons bij een paar dansen die aansloten bij het thema van Lughnasa.
We begonnen met een dans die de draad oppakte van het vorige jaarfeest, Litha.
Toen eindigden we met een dans waarin we om de beurt in de cirkel dansten om onszelf en ons potentieel in de spotlight te zetten. Vandaag drukte we via dans de groei van ons potentieel sinds Litha uit (Muziek: The days of the dancing - Maire Brennan).
De tweede dans had als thema het werken rondom de oogst en de zorg voor de gewassen die nog niet zover zijn. Vervolgens kwam Geertje met een schaaltje brood waarvan iedereen een stukje kreeg. Onder begeleiding van de sjamanendrum gaven we dit brood als broodoffer aan Moeder Aarde en de God Lugh om hen te danken voor alle goede gaven van de oogst.
De overvloed van de oogst delen we met anderen, Geertje had een dans op de muziek van Secret Garden (Serenade for Spring) waarin we onze oogst en talenten deelden met anderen.
We sloten het dansgedeelte af met een danklied/dans op een song van Sinead O´Connor: Thank you for hearing me. Het was heerlijk om deze Lughnasa thema´s vorm te geven in een dans.

We sloten de cirkel weer op traditionele wijze af en zongen ter afsluiting May The Circle Be Open. Daarna genoten we van de heerlijke potluck maaltijd en konden we nog even gezellig napraten.
We hadden vandaag goed weer en het was weer een heel geslaagde viering!

Je vindt hier meer info over de volgende Lughnasa vieringen.