Geschiedenis
& achtergronden van Castlefest

Castlefest is met ruim 40.000 bezoekers een groots fantasy / pagan / heidens festival!
Castlefest staat in het teken van Lughnasa, het feest van Lugh.
Op de eerste flyer van Castlefest 2005 staat het festival aangekondigd als hét mid­del­eeuwse, Gothic, Wicca en Fantasy evenement van het jaar. Een klein deel van het Castlefest terrein heet dan ook "De Heidense Bende", waar je mensen vanuit Wicca, Hekserij, Druiderij, Asatru, enz. vindt en waar o.a. een Lughnasa ritueel gedaan wordt.
Bij de "De Heidense Bende" vindt je mensen die geïnspireerd zijn door de Oude Religie van Europa, op Castlefest vindt je naast de "De Heidense Bende" ook historische re-enactment groepen, die de leefwijze van verschillende historische periodes reconstrueren.
Een hoogtepunt van Castlefest was het ritueel rond de verbranding van een Wickerman (of dier of Gaia, ieder jaar maakt men iets anders). Bij de "De Heidense Bende" kan je o.a. workshops doen voor het maken van offerzakjes voor de Wickerman.
Gedurende de vrijdag en de zaterdag kon je in deze Wickerman je offergaven stoppen.
Dit kan zijn waar je dankbaar voor bent: voor de "goede oogst" van dit jaar. Dit kunnen papiertjes zijn met dingen die je wilt loslaten (de mislukte oogst van dit jaar), offerzakjes die je tijdens een workshop op Castlefest gemaakt had, enz..
Vervolgens werd de Wickerman dan op de zaterdagavond ritueel verbrand.
Over de ceremonie rond de Wicker op de zaterdagavond kan je hier alles lezen.

Castlefest werdt voor het eerst in 2005 ge­or­ga­ni­seerd bij kasteel Keukenhof in Lisse.
In 2005 trok Castlefest zo'n 5500 bezoekers en in 2007 waren dat al 16.000 bezoekers.
In 2008 ging ik voor het eerst naar Castlefest. In 2011 trok Castlefest al 24.000 bezoekers,
in 2015 zo´n 35.000 bezoekers in 2016 37.500 bezoekers, 2017 telde een recordaantal van 38.500 bezoekers en in 2018 waren dat er nog meer: 41.500 bezoekers!!! (zie Leidsch Dagblad & Bollenstreekomroep).
De zaterdagen zijn de laatste jaren met 15.000 bezoekers al in de voorverkoop uitverkocht!
De sfeer blijft ieder jaar fantastisch en het blijft een van de schoonste festivals! Je ziet bijna nergens rotzooi rondslingeren, er staan overal prullenbakken die regelmatig geleegd worden en het systeem met de aardenwerk bekers met statiegeld werkt ook perfect! Sterker nog, de bekers zijn een populair souvenir!

Vraag en antwoord event 2018

Nieuw op Castlefest 2018 was een enorme tent waarin de Castlefest Academie gevestigt was. In deze tent waren twee grote en twee kleine ruimtes, drie hiervan waren bestemd voor het geven van lezingen van o.a. auteurs van boeken, de rest van de tent was ingericht voor uitgeverijen en hun auteurs. Zo konden bezoekers vragen stellen aan de initiafnemers en organisatie van Castlefest: Natasja Marchal, Mark en Rob van der Stelt

Eén van de vragen was wat de naam Vana events betekend; de naam van de organisatie die o.a. de festivals Castlefest en Keltfest organiseert.
Natasja antwoorde dat Vana een Godin van de vreugde, van de lente is. In het logo van Vana events zie je enkele runen die voor een lege en een volle kelk staan: voor balans.
Een andere vraag was de oorsprong van het gebeuren rond de Wickerman. Mark vertelde dat dit een idee was van Steve van Omnia. Steve ontwierp vanaf het begin de eerste jaren de Wickerman, daarna nam Martin het over en na diens overlijden doet Jeroen van Magic Within het sindsien.
Het Wickerman ritueel was de eerste jaren gekoppelt aan een optreden van Omnia. Na even wat zoeken ontdekte ik dat Steve van Omnia in 2007 de Wickervrouw had ontworpen die de naam Vana droeg. De Godin Vana komt ook weer terug in een song van Omnia; Alive!, dat in 2007 uitkwam.

Een andere vraag ging over de camping bij Castlefest. Natasja vertelde dat wanneer ze zelf naar een festival gingen, ze het zo jammer vonden dat ze uit de sfeer raakten doordat ze tussendoor weer naar huis gingen, of elders overnachten. Een camping bij het festival was al vanaf het begin een wens, die tegengehouden werd door bestemmingsplannen en regelgeving. Uiteindelijk was het dan in 2011 zover dat ze er een camping mochten opzetten. Ook dit is een gigantische klus, want wat eerst een mooi, leeg grasveldje was, moest een camping worden met stroom, water en riolering voor zo'n 4000 campinggasten!
Verschillende vragen betroffen ook de opbouw van Castlefest; zowel Rob als Mark antwoorden hierop dat de ze al twee weken van te voren met de opbouw beginnen en dat het totale festival niet mogelijk is zonder de hulp van zo'n 600 vrijwilligers. Daarna moet alles weer afgebouwd worden dus de opbouw, de 4 dagen Castlefest en de afbouw zijn samen zo een kleine maand!
Er werden veel complimenten tijdens deze vraag & antwoord sessie gegeven over de geweldige sfeer op Castlefest. Een aantal mensen noemden Castlefest thuiskomen. Natasja vertelde dat ze met de camping, balfolk en de offline tinder verschillende mogelijkheden proberen te creëeren waarin vreemden elkaar op ontspannen manier leren kennen en zo vriendschappen ontstaan. Met Balfolk doe je dansen waarbij je ook van partner wisselt, en wanneer je elkaar later tegenkomt maak je dan al snel even een praatje.

Een andere vraag betrof de bands, hoe komen ze tot hun keuze en hoe kan je de organisatie het beste bereiken met tips voor bandjes? Mark antwoorde hierop dat ze ieder jaar zo'n 25 bands op Castlefest hebben en via de mail en messenger iedere dag wel vele tips voor bands krijgen. Ze kijken welke bands ze willen laten terugkeren en welke nieuwe bands tijdens Castlefest zullen optreden.
Hoewel er natuurlijk meer vragen en antwoorden waren besluit ik hiermee mijn verslagje van deze vraag & antwoord sessie.

De Bands op Castlefest

Wanneer je bovenstaande leest over de naam Vana Events van de organisatie, het Wickerritueel en de band Omnia krijg je als snel het idee dat het hier om een pagan/heidens festival gaat.
Dit gevoel wordt nog versterkt door andere bands die op Castlefest optreden. We zagen op Castlefest ook pagan/heidense bands optreden zoals bijvoorbeeld Brisinga, Cesair, Cuélebre, The Dolmen, Emian, Faun, Heidevolk, Heilung, Irfan, Leaf, Omnia, PerKelt, Rastaban, Seed, Sowulo, Theodor Bastard, Twibv, Wardruna en Woodland.
Maar er treden natuurlijk ook heel leuke bands op die niet Pagan/Heidens georienteerd zijn zoals Coppelius, Corvus Corax, Eivør, Euzen, Kelten zonder Grenzen, Rapalje, The Sidh, ThunderCrow, en Valravn.

Castlefest is voor mij hét muzikale hoogtepunt van het jaar! Ik koop altijd een passepartout ticket voor alle vier de dagen Castlefest voor nog geen 65 Euro waarvoor ik dan van zoveel bands kan genieten! (Toegang tot een concert van één band is vaak al 20 euro!).
Een overzichtje van alle bands die op Castlefest spelen vindt je op: Castlefest.nl/music/

Lees meer over de bands die tijdens Castlefest 2017 speelden op: Rockportaal