The Otherworld - A Celtic Fairy Tale

Film uit 2016 van 90 minuten
Met o.a.: James Karcher, Hjeron O'Sidhe en Gisela Pereira


Een van de meest fascinerende personages in de Keltische mythologie, de Warrior Lugh, reist door Woodland, op weg naar Tara om zich aan te sluiten aan het hof van koning Nuada en de Tuatha Dé Danann. Nuada en zijn koninkrijk worden op dit ogenblik onderdrukt door de Fomorische stam maar ze proberen om wraak te nemen, voor de eer van hun land en vrijheid.
Tijdens de reis wordt Lugh betoverd door de fee Immrama waardoor de lijn tussen de menselijke wereld en de wereld van de feeën plots een stuk kleiner wordt.
Lugh en Immrama worden op elkaar verliefd maar ze leven echter in verschillende tijden en werelden.

Meer over The Otherworld - A Celtic Fairy Tale:


Recensie
Tijdens Castlefest heb ik op 1 Augustus 2019 deze film gezien.
Wanneer je de beschrijving van de film leest krijg je de indruk dat Lugh hier de hoofdpersoon is, doch in de film gaat het eigenlijk veel meer over de fee Immrama. Het eerste half uur van de film gaat dan ook voornamelijk over Immrama en de Andere Wereld.
De muziek in de film is heel mooi. We zien tevens mooie special effects, al zijn die soms wat overdreven (zoals de oplichtende baard en bril) maar niet echt storend. De fee Immrama ziet op een gegeven moment een man (Lugh) bij het water zijn dorst lessen en blijkt hem erg interessant te vinden.
Later in de film (na ±20 min.) ontmoeten ze elkaar en bloeit de liefde tussen de twee op.
Wanneer Lugh bij koning Nuada aankomt (na ruim 37 minuten in de film) gaat het verhaal in een keer heel snel, de gebeurtenissen worden door een verteller verteld in plaats van dat men dit in de film laat zien. Zo wordt verteld dat Lugh de man met alle talenten is en daarom wordt toegelaten tot het hof van de Tuatha Dé Danann, het vertrouwen van koning Nuada wint en z'n leger tegen de Fomóiri mag aanvoeren. Wat we wel in de film te zien krijgen is dat Lugh z'n magische speer krijgt en de slag tegen de Fomóiri, waarbij koning Nuada komt te overlijden. Jammer dat de film in het begin zo traag gaat om dan wanneer Lugh voor het eerst aanklopt bij de poort van koning Nuada het verhaal even snel en verkort door een verteller verteld wordt.
In de film zien we koning Nuada met z'n zilveren arm, we ontmoeten Dagda en de Morrigan die op een gegeven moment in de film in een Raaf veranderd en wegvliegt, heerlijk om te zien allemaal!
In de veldslag tussen de Fomóiri en de Tuatha Dé Danann wordt koning Nuada door Balor gedood, en dood Lugh later Balor door z'n speer in het boze oog van Balor te werpen.

Het verhaal volgt getrouw de oude legende, al komt daar geen fee Immrama in voor.
Er is nooit iemand met de naam Immrama in de oude verhalen geweest, Immrama is geen persoonsnaam maar is de naam van een bepaalde literatuurvorm  (Zie: AncientTexts.org - Immrama).

Al met al wel een mooie film, met schitterende beelden, heerlijke muziek en allemaal lieve elfjes, feeën en waarin alleen de Fomóiri duistere trekjes hebben en er demonischer uitzien. Dat deze demonische leider van de Fomóiri met zijn dodelijke oog, de grootvader van Lugh was, werd in de film niet duidelijk.
Lugh is in de film meer een bij-rol, de film speelt zich af vanuit het perspectief van de hoofdrol figuur van Immrama.
Al met al wel een fijne film met enkele gemiste kansen.
Zeker waard om te gaan kijken!

Martin